[Ügyszám: 9951] Nyilvános | Folyamatban

Tisztelt látogató!
Az Alsóház.hu - n az ügyek teljes adatlapja csak bejelentkezést követően érhetők el.
E nélkül nem szavazhat ill. a kapcsolódó állásfoglalások, statisztikák, egyéb funkciók nem érhetők el.

PETÍCIÓ a magyar magánszálláshelyeken 2021 szeptembertől bevezetendő okmányolvasó kontaktmentes használatáért


Nyilvános | Folyamatban | Inditva: 2021-09-13

„A hatályos jogszabályok értelmében 2021 szeptemberétől minden magyarországi szálláshelyen megszálló összes vendég törvényben meghatározott személyes adatai titkosított módon beküldésre kerülnek a Vendég Információs Zárt Adatbázisba, vagyis a VIZA rendszerbe. A jogszabály elrendeli az adatok beolvasásához az okmányolvasó használatát, ennek megfelelően a VENDÉGEM szoftver egy új, okmányolvasó funkcióval bővül. A szoftver új verziója 2021. szeptember 6-tól érhető el. Ettől az időponttól kizárólag az okmányolvasóval bővített, új verzió lesz használható.”

A Magyar Turisztikai Ügynökség a tegnapi napon (2021 augusztus 26) írásban tájékoztatta az érintett szállásadókat az okmányolvasók használatának szeptemberi bevezetésével kapcsolatban. A tájékoztatás komoly felzúdulást keltett a magánszálláskiadók körében, mivel az okmányolvasó használata sok – egyáltalán nem atipikus - esetben megoldhatatlan feladat elé állítja a szállásadókat.

Jelen petíció aláírásával igazolom, hogy az okmányolvasási követelmény bevezetése jelenlegi formájában negatívan érinti a működésemet, a rám rótt  új kötelezettségnek részben vagy egészében eleget tenni nem tudok. Támogatom a digitális adatgyűjtést, de felkérem a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy:

-        gondolja újra a bevezetendő személyes okmányolvasási kötelezettség életszerűségét (a fent leírt szempontok figyelembevételével)!

-        mérlegeljen egy differenciált működést (pl recepcióval nem rendelkező, 8 szoba alatti kis szálláshelyek manuális adatfeltöltési lehetőségével)!

-        dolgozzon ki megoldást a távoli kontaktmentes működés támogatására!

-        addig az időpontig, amíg a kontaktmentes működés támogatása nem megoldott tegye lehetővé a szálláshelykezelő szoftver okmányolvasó nélküli használatát!

-        fontolja meg az okmányolvasás mentességét kiskorú vendégek esetében!

-        tegyen elérhetővé többnyelvű vendégtájékoztató anyagot, amit a szálláshelyek megoszthatnak a vendégekkel!

-        a megnövekedett adminisztrácis teherre tekintettel tegye lehetővé a valóban legkisebb szállások (max 3 lakóegység) részére a Vendégem alkalmazásban az egyszerűsített mód további használatát!  

-        nyújtson jogi támogatást és védelmet a magánszállásadóknak azokban az esetekben, ha az eljárás miatt az elégedetlen vendégek jogi úton kártérítési pereket indítanának!

---
Ön eddig nem támogatta szavazatával ezt az ügyet!

Döntéshozó, felelős


Név:

Jelenleg még nincs felelős hozzárendelve.

Felelőst az ügyhöz hozzárendelni az ügy inditója, vagy az alsohaz.hu adminisztrátorai tudnak. Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kijelölt felelős állásfoglalása:

Támogatók:


Állásfoglalások


Állásfoglalások megtekintése vagy közzététele csak megfelelő jogosultság esetén megengedett! Regisztráljon az alsohaz-ra, hogy elérjen minden funkciót!
Ha van pro vagy kontra állásfoglalása az üggyel kapcsolatban, tegye közzé itt!