[Ügyszám: 9947] Nyilvános | Folyamatban

Tisztelt látogató!
Az Alsóház.hu - n az ügyek teljes adatlapja csak bejelentkezést követően érhetők el.
E nélkül nem szavazhat ill. a kapcsolódó állásfoglalások, statisztikák, egyéb funkciók nem érhetők el.

Álomvölgy visszavásárlása


Nyilvános | Folyamatban | Inditva: 2019-11-26

Az elmúlt napokban indokoltan közbeszéd tárgya lett a Budakeszi repülőtér mögötti, Budakeszi-árok menti terület sorsa, amellyel kapcsolatosan 2001-ben megtartott népszavazás következtében elutasításra került egy ottani fejlesztés létesítése.

A szóban forgó 081/15-20 hrsz-ú területet ½ – ½ tulajdoni arányban Baumgartner Antal és Takács István 1996-ban vásárolta meg. Az elidegenítésben az önkormányzatnak semmiféle szerepe nem volt sem akkor, sem azt megelőzően.

Tiltott övezetben (kiemelt természetvédelmi területen) kezdtek titokzatos építkezésbe Budakeszin, és eléggé paprikázódik a hangulat

Az érintett terület a budakeszi Bodzás-árok egyik sarka, az úgynevezett Álomvölgy.

A Farkashegyi repülőtér melletti területet az 1990-es évig még lőtérként használta a Belügyminisztérium, a privatizáció alatt viszont még abban az évben eladták egy befektető cégnek.

Ennek a területnek egy részét – 32 hektárt – aztán 1996-ban megvásárolta két befektető.

Pár évvel később jött a 2005-ös agglomerációs törvény, ami szerint a területet nem lehet beépíteni. A helyszínen csak olyan építményeket lehet felhúzni, amik növénytermesztéshez, terményfeldolgozáshoz, állattenyésztéshez és tároláshoz kellenek. Lakást csak akkor lehet építeni, ha a helyben lakást a mezőgazdasági termelés vagy az állattartás indokolttá teszi.

Támogassa Budakeszi polgármesterének kezdeményezését a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél, hogy a hely természeti értékeire (például kaptárkövek, a magyar tarsza szöcskefaj lelőhelye) tekintettel a területet vegye meg az állam. 


Források:

https://index.hu/belfold/2019/04/23/budakeszi_termeszetvedelmi_terulet_beepites/

https://hirmondo.budakeszi.hu/budakeszi-alomvolgyrol-tenyszeruen/

---
Ön eddig nem támogatta szavazatával ezt az ügyet!

Döntéshozó, felelős


Név:

Jelenleg még nincs felelős hozzárendelve.

Felelőst az ügyhöz hozzárendelni az ügy inditója, vagy az alsohaz.hu adminisztrátorai tudnak. Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kijelölt felelős állásfoglalása:

Hasonló ügyek a közelben


Alább középen találja az aktuális ügyet és a közelben további kiemelt ügyeket.

Támogatók:


Állásfoglalások


Állásfoglalások megtekintése vagy közzététele csak megfelelő jogosultság esetén megengedett! Regisztráljon az alsohaz-ra, hogy elérjen minden funkciót!
Ha van pro vagy kontra állásfoglalása az üggyel kapcsolatban, tegye közzé itt!